woensdag 24 september 2014

Thais lachen

Mijn broer Thijs is deze zomer naar Thailand geweest. De taal die ze daar spreken is het Thai (niet het Thais of iets dergelijks). Het lijkt in geen velden of wegen op Germaanse talen, zoals het Nederlands, Engels of Duits. Sterker nog, het Thai behoort niet tot de Indo-Europese taalfamilie, waartoe Germaanse talen behoren. Het Thai zal dus zelfs geen woorden bevatten die ook maar lijken op woorden uit Romaanse talen (zoals het Spaans) of Slavische talen (bijvoorbeeld het Russisch). Daarbij komt dat Thai (mensen uit Thailand) een ander schriftsysteem gebruiken, waar voor ons westerlingen geen chocola van te maken is, tenzij je het nauwkeurig gaat bestuderen. Hieronder heb ik de Thaise wikipedia-pagina over het Thai gekopieerd, zodat je kunt zien hoe het schrift eruit ziet. (Klik voor vergroting.)


Voor het Nederlandse reisgezelschap waarin Thijs zich bevond, was het dus lastig om Thai te leren, maar hij heeft in ieder geval tot tien leren tellen! Omdat er rekening moet worden gehouden met toon, was zijn demonstratie erg lachwekkend. Ik heb het opgenomen. Luister het maar na:


Zoals je hoort, is de term voor het cijfer vijf /há/, met een hoge toon. Grappig om te weten, is dat Thailanders dit cijfer gebruiken om hun emotie te uiten. Als ze dus op Facebook iets heel grappig vinden, dan schrijven ze: 55555555. Dat is pas lachen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten