zaterdag 30 mei 2015

Waarom zeggen slapers zzz?

In stripboeken staat bij slapende mensen altijd zzzz. Waarom? Zo klink je toch helemaal niet als je slaapt? Ik ging eens op onderzoek uit en eigenlijk is het antwoord best wel logisch.
Bron: www.studiodegarnaal.nl

Als je snurkt, maak je een zagend geluid. Het lijkt op het geluid dat iemand maakt als hij met een handzaag in hout zaagt. Dit geluid kun je het beste weergeven met de letter 'z', vonden de eerste striptekenaars. Snurken doe je met tussenpozen, net zoals zagen, want je zaagt natuurlijk heen en weer, dus dat worden dan meerdere z'en. Er staat dan dus zzzzz. 

Opvallend is dat de cartoonisten dus het geluid van het zagen wilden weergeven en niet per se het geluid van het snurken. Dat zou namelijk eerder iets als gggg zijn geweest. Tenminste, in het Nederlands! Want in het Engels heb je natuurlijk geen g-klank. En laat zzz als slaapklank nou uit het Engels komen! Dit verklaart dus ook weer een hoop.

Eigenlijk moet je die z'en dus apart uitspreken. Maar tegenwoordig lezen we de reeks zzzzz als één geluid (tenminste, dat doe ik) en kunnen we zzz ook gebruiken voor slapers die helemaal niet snurken! Iedereen weet nu dat er geslapen wordt, als er ergens zzz in een cartoon staat. Het is van een klanknabootsend woord in een echt symbool veranderd. Supercool!

Welterusten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten