zondag 7 juni 2015

Nog meer Noordwijks

Koningin Astrid Boulevard
Op mijn vorige blogbericht over het Noordwijks kreeg ik veel reacties, zowel van Noordwijkers als van niet-Noordwijkers. (Bedankt hiervoor!) Er werden veel tips gegeven voor andere typisch Noordwijkse termen of zinsconstructies. Over veel daarvan valt te twisten of het echt Noordwijks is, of toch eerder bijvoorbeeld Hollands. Vaak is het zo dat de uitdrukking in het oude Hollands voorkwam, maar nog slechts in sommige dorpen is overgebleven. Zie hieronder een bescheiden woordenlijstje. Van sommige woorden was ik niet zeker hoe je ze precies spelt. Ze worden natuurlijk ook bijna alleen gebruikt in spreektaal. Mocht je suggesties hebben, laat dan gerust een berichtje achter!


batters (znw, meervoud) gymschoenen
bedien (bw) meteen
dam (znw) tuin
frok(kie) (znw) shirt of trui
garnt (znw) garnalen
harses (znw) hersenen of kop
heuten, een heut geven (ww) hard slaan of schoppen
keun (bvnw) leuk
kieren (ww) met de ogen knijpen, bijvoorbeeld tegen de zon
kim(metje) (znw) zwin
klucht (znw) helling
krotekoker (znw) rare kwibus
lorren (znw, mv) kleren
morspiek (znw) iemand die morst of kliedert
onderlest (bep) pas geleden
priek (znw) slee
slop(pie) (znw) steeg(je)
spek(ke)vreter (znw) langpootmug
taddek (znw) iemand die morst of kliedert
te met (bw) bijna
tul (znw) speen
twiefiets (znw) tandemfiets, ook in Katwijk
langs strand naar Warmond (gezegde) een onnodige omweg
wurft (znw) boulevard

Er zijn vast nog meer woorden die veel in en rond Noordwijk worden gezegd. Zie hiervoor ook  de website mijnwoordenboek.nl. Hier staan ook veel woorden die vrij veel van het Standaardnederlands weghebben. Vaak wordt het woord dan met een andere klinker uitgesproken of zonder h, of met sk in plaats van sch.

Een erg interessante constructie is "dan" achter een vraag plakken, wat Hollanders (ikzelf ook) vaak schijnen te doen. Waar ga je heen, dan? Moet je niet naar school, dan? Hoe oud is hij, dan? Het woordje "dan" verwijst hier niet alleen maar direct naar een bepaald moment of een bepaalde situatie. Maar wat doet "dan" dán? Lees hier meer over op mijn blogbericht op Neder-L.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten