woensdag 20 april 2016

Wat doet K3 als het binnenregent?

Songtekstanalyse van ‘Als het binnenregent’ - K3

Marthe zet een emmer met een gat onder het gat.
Een tijdje geleden schreef ik een blogbericht over 10 000 luchtballonnen en weer ben ik taalkundige opvallendheden tegengekomen in een K3-liedje. Dit keer is het ‘Als het binnenregent’, een liedje dat de echte fans al voorbij hebben zien komen tijdens de liveshows van K3 zoekt K3. Sinds kort staat er ook echt een clip van op YouTube. De uitgelezen kans om er eens even goed voor te gaan zitten!

Voor de zekerheid: er staat geen spatiefout in de titel! ‘Binnenregent’ is echt één woord! De vraag is niet: wat zouden we doen als het binnen in ons huis zou gaan regenen? Nee, de vraag is wat te doen als de regen naar binnen loopt, als het naar binnen regentBinnenregenen is gewoon een werkwoord, ook al is het nergens anders te vinden en brengt de spellingcontrole er rode versiersels onder aan. Net als buitenspelen schrijf je het aan elkaar. ‘Ze was aan het buitenspelen.’ Zo ook: ‘Het was aan het binnenregenen.’ Misschien hoor je het niet heel vaak, maar gebruik even je fantasie. (Verplaats je in een kind.) Laten we nu naar de songtekst gaan kijken.

Wat doen we als het binnenregent?
Zet een emmer onder het gat.
Wat doen we als het binnenregent?
Neem een pan of een olievat.

Ja, natuurlijk. Mocht je echt nergens een pan kunnen vinden, pak dan maar gewoon even een olievat. Zodra we dat gepakt hebben, krijgen we alleen niet heel duidelijk te weten wat we ermee moeten doen. Onder het gat staat immers al een emmer.

Zet de muziek le-lekker luid

Oké, is goed. Lekkere alliteratie ook, versterkt door wat gestotter. (Vanwege de kou?)

De hele kliek le-leeft zich uit

Weer gestotter, maar hé! Zingen ze dát? De hele kliek! Mooi woord ook. En eindelijk weet ik wat ze zingen, want dit kon ik niet verstaan tijdens de liveshows. Niet raar, want er ligt klemtoon op het lidwoord ‘de’, wat in normale spraak niet voorkomt. (Niet lachen! Wat ik eerst verstond was: tele-le- KLIK -levisie uit! Dus ‘televisie uit’ met wat gestotter een uitknopklik tussendoor.)

Nog steeds wachten we nieuwsgierig met het olievat voor onze snufferds wat we er in hemelsnaam mee moeten doen. Muziek luid, leef je uit… hoe? Pas als de muzikale opmaat klinkt, wordt het duidelijk: we gaan trommeleeeeeeeeen!

Het eerste couplet begint zo:

Tik tak tok. Je hoort de regen op de daken.
Tik tak tok. Je zit gezellig bij elkaar.

Jij, in je eentje, zit gezellig bij elkaar. Hoe dan?

‘k Heb een idee!
Tik tak tok. Waarom geen regendansje maken?

Ja, leuk! Een regendans! Heeft papa lekker voor niks dat olievat tevoorschijn gehaald! Haha! Lekker regendansen, want dan komt er nog meer regen! Joepie!

Het tweede couplet klinkt als volgt.

               Tik tak tok. Dit is het ritme van de regen.
               Tik tak tok. We dansen samen op een rij.

Ja, jullie wel! Moet je eens proberen in een huis vol chaos, een overstuurde mama, drummende broertjes en een met olievaten slepende papa.

Tik tak tok. We grijpen elk een houten lepel.
Tik tak tok. Oh wat een wilde drumpartij.

Zeg dat! Ze komen wel een beetje laat met die houten lepels, maar goed.
Oké, nu komt de brug in het lied! Hou je vast voor de K3-rap!

               Indianen doen de regendans.
               In een cirkel en op een rij.
               Indianen doen de regendans.
               Maar niemand doet het zo goed als wij.

Het? Als verwijzing naar ‘de regendans’? Foutief verwijswoord. Punt aftrek! Wel goed gebruik van 'wij'. (Maar lees mijn kritische blog hierover.)
De teksten herhalen zich nog een aantal keer tot er vlak tegen het einde wordt gezongen: 

               Dit mooie lied is lang niet uit.

Echt gemeen, want vlak daarna eindigt het lied. :( Maar ach. Ze maken het goed met deze laatste en ware zin:

               Zo veel plezier heb je nooit gehad!

Dus, wat leer je van K3? Verplaats je in een kind! Ga bij nood eerst accuraat te werk. Los het probleem op met een tijdelijke oplossing. Leef je vervolgens lekker uit! Zo veel plezier heb je nog nooit gehad!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten